Verplicht energielabel woningen
Sinds 1 januari 2015 is het per wet verplicht om bij de verhuur of verkoop van een woning een definitief energielabel te overhandigen. Dit energielabel is anders dan het label wat als sinds 2008 in omloop is. Met het verplicht energielabel kan worden aangetoond in hoeverre een woning energiezuinig is, en op welk gebied er nog besparingsmogelijkheden zijn. Evenals het oude label loopt de classificatie van energiezuinigheid van A (zeer zuinig) tot G (veel besparingsmogelijkheden). Een energiezuinig huis heeft hierbij een goed isolatie, dubbele beglazing, zonnepanelen of zonneboiler en een zuinige centrale verwarming. Wanneer u het nieuwe certificaat aanvraagt, dan is deze maximaal tien jaar geldig.
Van voorlopig naar definitief
In de eerste maanden van 2015 krijgen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel toegestuurd. De classificatie hiervan is gebaseerd op het bouwjaar, en eventuele geregistreerde verbouwingen. De huiseigenaren moeten hiermee worden gestimuleerd om enkele milieubesparende veranderingen te overwegen. Wanneer een verkoop of nieuwe verhuur van de woning aanstaande is, dan moet dit voorlopige certificaat verplicht definitief worden gemaakt. De kosten hiervoor zijn maximaal zo’n dertig euro, maar dit varieert per gemeente. Gaat u over tot de verhuur van uw pand, en hebt u nog geen verplicht label? Zorg er dan voor dat u dit snel doet om een boete te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Een nieuwe regelgeving zoals het verplichtte energielabel voor verhuur en verkoop roept vele vragen op, daarom hebben wij hiervoor enkele veelgestelde vragen op een rijtje gezet.
Zijn er gebouwen uitgesloten?
Het verplicht stellen van energielabels is niet mogelijk voor alle gebouwen in Nederland. Daarom is het bij de verhuur en verkoop van de volgende gebouwen niet nodig om een dergelijke certificering aan te vragen:
- Beschermde monumenten
- Religieuze gebouwen
- Recreatiewoningen (max. 4 maand per jaar gebruikt)
- Schuren en garages
- Fabriekshallen
- Noodgebouwen en bouwketen (max. 2 jaar gebruikt)
- Gebouwen met een oppervlakte onder de 50m2
Hoe vraag je een energielabel aan?
Het aanvragen van een verplicht energielabel voor de verhuur van uw woning is zeer eenvoudig. Volg hiervoor het volgende stappenplan:
- Ga naar Energielabelvoorwoningen.nl
- Log in met uw DigiD. (Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan aan via de website van de rijksoverheid)
- Controleer hier de gegevens van uw woning, en pas deze eventueel aan, wanneer u nieuwe vormen van isolatie heeft aangebracht.
- Voeg hiervoor bewijs to aan het online woningdossier.
- Uw bewijsvoering wordt gecontroleerd door deskundigen.
- De gegevens worden verstuurd.
- U ontvangt het energielabel zo spoedig mogelijk.
Wat als ik geen energielabel aanvraag?
Het is aan te raden om bij de verhuur, oplevering of verkoop van uw woning wel degelijk te zorgen voor het verplichte energielabel. De Inspectie Leefomgeving en Transport zal namelijk vanaf januari toezien op de naleving van de verplichting. Is er bij de verhuur niet een energielabel overhandigd? Dan riskeert de verhuurder een boete van maximaal 405 euro.
Uw huis energiezuiniger maken
Het verplicht certificaat bij de verhuur van uw woning is met name geschikt voor de nieuwe huurder of koper. Die zien namelijk direct of het gewenste pand zuinig of onzuinig is. Het voordeel hiervan is dat zij op basis daarvan hun prijs kunnen bepalen. Hoe zuiniger een huis, hoe meer zij namelijk kunnen besparen op de energiekosten, en hoe hoger het wooncomfort is. Daarnaast is een energiezuinig pand tevens goed voor het milieu. U vindt hieronder daarom tips hoe u de isolatie van uw huidige pand kunt verbeteren.
Gevelisolatie
Wanneer u kiest voor het isoleren van de gevel, dan zult u merken dat de energierekening met sprongen omlaag gaat. Een professioneel isolatiebedrijf kan een gevelisolatie op drie manieren voor u uitvoeren. De meest bekende variant hiervan is de spouwmuurisolatie, waarbij isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenwand wordt gespoten. Daarnaast is het ook mogelijk een gevelisolatie te laten uitvoeren waarbij een voorzetwand tegen de buiten of binnenmuur zal worden geplaatst. Deze twee vormen van gevelisolatie leveren de beste isolatiewaarde op, en vormen tevens een verhoging van de pandwaarde, door een verbeterd gevelaanzicht.
Dakisolatie
Een tweede wijze van isolatie waar u voor kunt kiezen is het isoleren van uw plat of hellend dak. Het laten uitvoeren van een dakisolatie is niet goedkoop, maar u vermindert hier het warmteverlies zeer sterk mee. Een juist uitgevoerde dakisolatie kan u zelfs honderden euro’s per jaar besparen. Is uw budget beperkt? Dan is het ook mogelijk om met enige handigheid zelfde de dakisolatie uit te voeren. Kies hierbij voor hardschuimplaten zoals PIR of PUR om de klus te vergemakkelijken. Onze specialisten raden u daarbij aan om ook een vochtwerende laag aan te brengen tussen het dak en het isolatiemateriaal. Zo voorkomt u lekkages in de toekomst.
Vloerisolatie
Het isoleren van de vloer en kruipruimte vormt tevens een goede optie voor het verbeteren van de isolatiewaarde van uw woning, en daardoor het verkrijgen van een hoger energielabel. Een goede vloerisolatie leidt niet alleen tot een vermindering van het warmteverlies. Het zorgt er tevens voor dat kou en vocht niet meer uit de vloer optrekken, waardoor de luchtvochtigheid binnenshuis verbeterd. Dit zorgt weer voor een gezondere woonomgeving. Een vloerisolatie zal meestal plaatsvinden door de isolatie van de kruipruimte wanneer hier ruimte genoeg is. Hierbij vormen thermokussens de meest innovatieve vorm van isolatiemateriaal. Een vloerisolatie is relatief goedkoop, maar levert dan ook niet de hoogste energiebesparing op.
Spouwmuurisolatie
Zoals gezegd is een spouwmuurisoaltie de meest bekende vorm van isolatie. Een spouwmuurisolatie is de meest goedkope vorm van isolering, waarbij de verhouding tussen kosten en isolatiewaarde positief is. Uiteindelijk zult u natuurlijk wel meer besparen door een gevel- of dakisolatie toe te passen. Het isoleren van de spouwmuur gebeurt door middel van het boren van kleine gaten in de voegen van uw gevel. Door deze gaten wordt vloeibaar isolatiemateriaal gespoten, zoals isolatieparels vermengt met lijm, of vloeibaar PUR. Dit materiaal zal zich later uitzetten, waardoor de open ruimte zich opvult. Een spouwmuurisolatie kan niet altijd worden toegepast. Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben bijvoorbeeld geen spouwmuur, en woningen die na 1989 zijn gebouwd hebben vaak al een vorm van isolatie. Vraag eventueel een professional om advies.